Chiapuuro

02.10.2017

Ihastuin tähän oudon näköiseen puuroon eräässä pr-tapahtumassa ja siitä lähtien olenkin sitä syönyt siellä sun täällä, koska sitä vain tuntuu olevan kaikkialla. Jopa lentokentällä! Siksi päätin vihdoin kokeilla itse kotona ja googlettelut jälkeen olinkin hieman hämmentynyt miten helppoa ja myös erilaista tämän valmistaminen on. Mitään ei keitetä veden sekaan kuten puuro yleensä, vaan tässä chia-siemenet turvotetaan yön yli kookos- tai mantelimaidossa esimerkiksi.  Tämä menee siis nimellä myös chiapudding, mutta kyllä tämä musta koostumukseltaan kun muutenkin puuroa enemmän muistuttaa.

Kävin varmaan parikymmentä reseptiä läpi, etsin yksinkertaisimmat, sillä mielestäni tämä on parhaimmillaan ilman että sekaan alkaa laittaa mitään sen kummallisempaan. Itse puuron päälle voi heittää sitten vaikka mitä! :) Kun löysin suhdanteen mitä melkein kaikki käyttivät, ostin eri maitoja kaupasta, mun suosikki oli mantelimaiton, kookosmaito on kivaa vaihtelua ja sen kanssa voi laittaa valmiin puuron päälle vielä kookoshiutaleita. Sopii tähän loistavasti, kauramaito ei musta toiminut oikein ollenkaan, päädyin siis kokeiluerien jälkeen mantelimaitoon.

Kokeilin myös makeuttamiseen niin hunajaa kuin vaniljasokeria, tuntui että melkein kaikki käyttivät hunajaa ja mun mielestä se ei taas sopinut tähän yhtään! Mutta jos itse tykkää tai haluaa kokeilla, ruokalusikallisen juoksevaa hunajaa voi laittaa seokseen mukaan sokerin sijasta.

Mun ruokailussa tuntuu kaiken a ja o olevan nykyään iloiset ja värikkäät lautaset. Kaikki näyttää niin paljon paremmalta ja herkullisemmalta! Tätä ihanaa sarjaa löytyy stokkalta ja omistan jo muutaman erilaisen ja värisen lautasen erillaisilla kuvioilla.

Pakko sanoa että onhan tämä oudon näköistä ja ulkonäöltään ei ole mikään houkuttelevin, mulla tuli ekana kertana (ja edelleen) mieleen sammakon kutu. Se ei silti estänyt maistamasta ja vaikka maku ei ole mikään ”super vau!”, mutta silti tätä oli vain saatava lisää. Varsinkin kun löysi oikean yhdistelmän, esimerkiksi mulle tuo turkkilainen jogurtti on nykyään ihan pakollinen juttu!

CHIAPUURO (2-3hlö)

RAAKA-AINEET

1dl chia siemeniä

4dl mantelimaitoa (tai esim kookosmaitoa)

1tl vaniljasokeria (huom, EI vaniliini)

ripaus suolaa

+ päälle esim. turkkilaista jogurttia ja suomalaisia marjoja

*

VALMISTUS

 1. Sekoita kannelliseen kulhoon kaikki ainekset, anna turvota parisen tuntia, mieluiten yön yli jääkaapissa. Mä yleensä ekan tunnin päästä sekoitan vielä kerran seosta, että siitä tulee varmasti tasaista.

2. Nauti kylmänä pähkinöiden, hedelmien, marjojen yms kera. Tähän voi keksiä mitä tahansa päälle, aivan kuten puuroos. Mun suosikki on ehdottomasti turkkilainen jogurtti ja sulaneet pakastevadelmat.


7 Responses to “Chiapuuro”

 1. Laura sanoo:

  Ai nam!
  Chia on kyllä niin loistavaa tässä muodossa <3
  En tiedä kenen valmistamaa Chiaa käytät, mutta vahva suositus Puhdistamon Chia-siemenille!

 2. U sanoo:

  Mitä mantelimaitoa oot käyttänyt tässä, makeuttamatonta vai millaista? :) Pitäis itsekin viimein kokeilla, chian siemenet ostinkin jo!

 3. anu sanoo:

  moikka!
  tää ei liity tähän aiheeseen mutta katsoin sun syyskuun kauneussuosikit videon ja sulla oli tosi kauniit ripset. mistä ne on ostettu?

  kiitos!

 4. Karitsa sanoo:

  Tiedätkö, että chia siementen käyttömäärä suositus/vrk on vain 1 ruokalusikka? Kannattaa lisätä se tonne tekstiin.

  • Höpöhöpö sanoo:

   Chian siemenillä on pitkä historia ihmisravintona, alkaen muinaisesta Meksikosta n. 2600eaa. Amarantti, pavut, chia ja maissi muodostivat pääosan atsteekkien ja mayojen ruokavaliosta kun Columbus saapui Uuteen Maailmaan. Luuletko, että tuohon aikaan chiaa nautittiin tuo ”2 rkl”? Hyvinpä pärjäsi ja kehittyi ihmisrotu tähän päivään asti chiaa syömällä. Itse syön chiaa joka päivä ja juurikin tuollaista puuroa pari kertaa viikossa. Vatsa toimii hyvin. Olen normaalipainoinen, terve. Chiaa olen käyttänyt nyt 3 vuotta. Tuo ”2 rkl”- suositus perustuu siihen, että chia on löydetty nyt länsimaissa jonka takia sitä ei suositella. Vaikka melkein kivikauden ihmisetkin sitä söivät pääasialliseksi ravinnokseen. Kaikenmaailman höpöhöpö- suosituksia ei kannata uskoa!

Kommentoi